5 veelgestelde vragen over immunotherapie

22 januari 2023
immunotherapie

Immunotherapie, wat is dat precies? Kan immunotherapie bij uitzaaiingen en wat zijn de overlevingskansen bij immunotherapie? Het zijn een heleboel vragen die spontaan naar boven komen. Bij enkele kankers, waaronder longkanker, kan worden gekozen voor deze behandeling. Daarom vertellen we je hieronder graag meer over immunotherapie. 

 

Wat is immunotherapie?

Immuuntherapie of immunotherapie is een behandelingswijze die vaak gebruikt wordt voor patiënten met longkanker, maar ook bij andere tumoren zoals huid- of nierkanker. Bij immuuntherapie worden er medicijnen toegediend om het eigen immuunsysteem te versterken en aan te zetten de tumor aan te vallen en af te breken. Dit is anders dan bij chemotherapie, waar de behandeling rechtstreeks tegen de kankercellen gericht is.

 

Is een tumor in de longen te genezen?

Hoe vroeger de tumor wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing en de overlevingskansen met immunotherapie. Van longkanker zonder uitzaaiingen kan je genezen, maar helaas wordt longkanker vaak ontdekt wanneer de tumor al een vergevorderd stadium heeft bereikt en is uitgezaaid. In dit laatste geval richt de immunotherapiebehandeling bij uitzaaiingen zich op het afremmen van de ziekte en het verminderen van de symptomen. 

 

Hoe lang kan je leven met immunotherapie? 

De levensverwachting van mensen met een tumor in de longen wordt dankzij immunotherapie verlengd. Daarnaast zorgt immunotherapie voor een betere levenskwaliteit en minder neveneffecten. Voor longkankerpatiënten loopt de therapie over minstens twee jaar, op voorwaarde dat er geen bijwerkingen zijn en er goede resultaten worden voorgelegd. Zo zijn er al resultaten beschreven van mensen die er jaren goed mee zijn, iets wat met een chemotherapiebehandeling ondenkbaar is.

 

Wat zijn de voordelen van immunotherapie? 

Het grote voordeel van immunotherapie is dat de patiënt doorgaans minder nevenwerkingen ervaart dan bij behandelingen als chemotherapie én dat het resultaat vaak beter is. Uit onderzoek van longartsen blijkt dat de slaagkansen van immunotherapie statistisch gezien groter zijn dan van een chemotherapiebehandeling. Als de behandeling aanslaat, blijft het effect vaak ook langer behouden.

 

Wat zijn de toepassingen van immunotherapie?

Met immuuntherapie zijn er meerdere toepassingen mogelijk.

  • Sommige longkankerpatiënten kunnen met immunotherapie alleen worden behandeld en hebben niet meteen chemotherapie nodig.
  • Soms wordt klassieke chemo gecombineerd  met immuuntherapie.
  • Verschillende soorten immuuntherapie kunnen samen worden ingezet.
  • Immunotherapie is mogelijk na een behandeling met chemo- en radiotherapie (=bestraling).
  • Extra immunotherapie is mogelijk na een operatie (nieuwe behandeling longtumor) of er kan worden gekozen voor een voorafgaande combinatie van radio- en chemotherapie.

Op de dienst longziekten van het AZ Delta zijn in verleden al meerdere internationale studies gedaan met de eerste vier toepassingen. Dit heeft ertoe geleid dat deze behandelingen worden beschouwd als standaardzorg. Het onderzoek van de vijfde toepassing is nog in volle evolutie, maar verloopt vrij snel. Zo is extra immunotherapie voor of na een longoperatie, zoals een lobectomie of pneumectomie, in het AZ Delta al mogelijk bij patiënten met een niet-uitgezaaide kanker, weliswaar in de context van klinische studie.

Met immuuntherapie ervaart de patiënt dus minder nevenwerkingen, verhoogt immunotherapie de slaagkansen en is het resultaat beter dan bij andere behandelingen.

Lees ook

07 februari 2024

AZ Delta’s longafdeling neemt state-of-the-art ventilatietoestel in gebruik

24 november 2023

November is longkankermaand

09 november 2023

Wereld COPD dag op 15 november