Behandelingen van longkanker: Wat je allemaal moet weten
De behandeling van longkanker is in sterke mate afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, maar wordt steeds complexer. Welke behandelindelingen er allemaal bestaan en welke er in ontwikkeling zijn, belicht Prof. Dr. Ingel Demedts, pneumoloog in het AZ Delta, in deze blog.
Chirurgie
“Enkele jaren geleden was de behandeling nog een stuk eenvoudiger. In de vroegtijdige stadia wou men het liefst opereren,” verduidelijkt Dr. Demedts. “Pas wanneer een patiënt te zwak was voor operatie of onvoldoende longreserve had, ging met over tot bestraling of radiotherapie.”
Chemotherapie
“Wanneer de tumor zich in de klieren bevond, en er dus sprake is van stadium 3 van longkanker, werd vaak een combinatie gebruikt van operatie en chemotherapie of chemotherapie en bestraling. Waren er uitzaaiingen, dan koos men altijd voor chemotherapie,” gaat Dr. Demedts verder.
Targeted of doelgerichte therapie
Targeted of doelgerichte therapie is een recentere behandelingsvorm, maar wat is dit nu precies? “We zeggen tegen patiënten ook vaak “de chemopil”, omdat dit een behandeling in pilvorm is,” antwoordt Dr. Demedts. Toch is deze behandelingsvorm niet universeel toepasbaar. “Targeted therapie is van toepassing voor die patiënten waar in de tumor specifieke mutaties teruggevonden worden. Bij sommige mutaties bestaat er medicatie die specifiek gemaakt is om tegen die mutatie te werken. Dat is dan de zogenaamde chemopil en geldt voor ongeveer 15-20% van de patiënten.”
Immunotherapie
Tegenwoordig krijgt een hele grote groep patiënten in het geval van uitzaaiingen immunotherapie en chemotherapie samen. Een grote groep krijgt immunotherapie alleen en een kleinere groep krijgt de doelgerichte therapie, ook bekend als de chemopil.
Dr. Demedts praat veelbelovend over deze nieuwere behandelingsvorm. “Immunotherapie is zeker één van de grootste revoluties, niet alleen voor longkanker trouwens, maar voor veel kankervormen. Dit is ondertussen toch al enkele jaren het geval. Bij een aantal patiënten zien we spectaculaire resultaten, maar helaas niet bij iedereen.”
Recente ontwikkelingen & voortschrijdend onderzoek naar immunotherapie
Onderzoek spitst zich daarom toe op patiënten bij wie immunotherapie niet aanslaat. In deze gevallen wordt nagegaan waarom de behandeling niet werkt en of er nieuwere vormen van immunotherapie kunnen worden toegepast. Ook bij patiënten bij wie immunotherapie wel effect heeft, neemt dit effect na verloop van tijd soms af en wordt verder onderzocht of er andere bruikbare vormen kunnen worden ingezet. “Momenteel worden er één à twee soorten immunotherapie gebruikt. Deze werken allemaal ongeveer op dezelfde manier, maar er zijn tientallen nieuwe moleculen in ontwikkeling. Dit zijn andere soorten immunotherapie en worden volop getest. De laatste jaren zijn er geen grote doorbraken meer geweest, maar we blijven wel hoopvol voor de toekomst,” aldus Dr. Demedts. “Ook wordt immunotherapie steeds vaker in de vroegere stadia van longkanker gebruikt, een positieve stap voorwaarts als je het ons vraagt.”
Wat is het verschil tussen chemotherapie en immunotherapie?
Chemo of chemotherapie is medicatie die rechtstreeks op een kankercel inwerkt en die de groei van de kankercel probeert te stoppen. Keerzijde van deze behandeling is dat chemotherapie ook op alle gezonde cellen van het lichaam werkt, met bijwerkingen zoals haaruitval, misselijkheid, diarree, etc. tot gevolg.
Immunotherapie werkt net op het immuunsysteem van de patiënt. Dit immuunsysteem gaat op zijn beurt de kanker gaan aanvallen. “Normaal zou ons lichaam niet mogen toestaan dat er een kanker begint te groeien. Je lichaam of beter het afweersysteem zou onmiddellijk die kankercellen moeten kapot maken, maar dat gebeurt om de een of andere reden niet. Immunotherapie probeert net dat proces, de eigen immuuncellen die kankercellen gaan aanvallen, te stimuleren,” aldus Dr. Demedts.
Ruimere toepassing van immunotherapie
Immunotherapie wordt steeds vaker als behandelingsvorm gekozen. Waar het oorspronkelijk enkel werd ingezet bij uitzaaiingen, wordt immunotherapie ook steeds vaker in het 2e of 3e stadium van longkanker gebruikt.
Vragen over longkanker of één van deze behandelingsvormen? Contacteer je (huis)arts voor meer informatie.
Lees ook