Genezing en prognose bij longkanker

12 november 2024

Zowel voor de patiënt als zijn of haar familie is longkanker een ingrijpende prognose. Naast de fysieke impact roept het ook veel vragen op over de toekomst: Wat zijn de genezingsmogelijkheden? Hoe lang kan iemand met longkanker leven? En hoe ziet de behandeling er precies uit? Prof. Dr. Ingel Demedts, pneumoloog in het AZ Delta, geeft in deze blog een antwoord op al deze vragen. 

Wat betekent genezing?

Genezing bij longkanker betekent dat er geen kankercellen meer in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan variëren van een volledige afwezigheid van kankercellen na behandeling tot een langere periode waarin de ziekte niet terugkeert. Artsen spreken vaak over “remissie” – een toestand waarin de kanker zich niet verder ontwikkelt, maar waar de kans op terugkeer blijft bestaan. “Toch blijft voor de meeste longkankerpatiënten een regelmatige opvolging noodzakelijk,” benadrukt Dr. Demedts. Hij gaat verder: “Het is eigenlijk maar als er in de 5 jaar na de behandeling geen herval is, dat je iemand genezen verklaart en dan nog zijn we hiermee uiterst voorzichtig.”

 

 

Wat zijn de overlevingskansen bij longkanker? 

“De prognose voor patiënten met longkanker is zeer moeilijk in te schatten en sterk afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt,” aldus Dr. Demedts. Over het algemeen geldt:

  • Stadium 1 en 2: In deze stadia is de kanker vaak nog beperkt tot de longen. Een chirurgische ingreep kan in veel gevallen de tumor volledig verwijderen, waardoor er een grote kans is op genezing. Toch is opvolging zeer belangrijk om te controleren of de kanker niet terugkomt.
  • Stadium 3: Wanneer de kanker zich al verder heeft verspreid, is genezing moeilijker. Behandelingen zoals chemotherapie en radiotherapie kunnen de groei van de tumor afremmen, maar volledige genezing is in dit geval vaak minder waarschijnlijk dan bij stadium 1 en 2 , maar niet onmogelijk.
  • Stadium 4: In dit stadium is de kanker meestal uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, wat de ziekte moeilijk te genezen maakt. Toch stemt de opkomst van nieuwe behandelingen zoals immunotherapie en doelgerichte therapieën de medische wereld hoopvol. Deze therapieën zorgen ervoor dat sommige patiënten nu langer leven dan voorheen mogelijk werd geacht.

 

 

De rol van nieuwe behandelingen: Immunotherapie en doelgerichte therapieën

“In het verleden betekende een diagnose van uitgezaaide longkanker vaak een levensverwachting van gemiddeld één jaar. Dit is dankzij nieuwe behandelingen sterk veranderd.” Dr. Demedts gaat verder: “Bij sommige patiënten die goed reageren op immunotherapie, kan de overlevingskans na vijf jaar zelfs oplopen tot één op drie. Toch is het voor artsen moeilijk om op voorhand te voorspellen of iemand bij deze groep zal horen. Deze behandelingen, hoewel veelbelovend, werken helaas niet bij iedereen. Immunotherapie en doelgerichte therapieën hebben echter de gemiddelde levensverwachting in stadium 4 aanzienlijk verlengd, wat veel patiënten en hun families nieuwe hoop geeft.”

 

 

Wat is de kans op terugkeer van de ziekte na een behandeling? 

Voor patiënten in een vergevorderd stadium 4 blijft de kans op terugkeer van de ziekte helaas reëel. Zeker bij patiënten met uitzaaiingen is het vaak een kwestie van tijd. Dr. Demedts weet ons te vertellen: “Toch zijn er dankzij immunotherapie uitzonderingen waarbij tumoren langdurig wegblijven. Dit blijft echter zeldzaam, en bij de meeste patiënten is er een terugkeer van de ziekte binnen enkele jaren na de behandeling.”

 

 

Wat is de psychosociale impact van longkanker?

Een longkankerdiagnose heeft een enorme impact op het leven van patiënten, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Naast de zware behandelingen die veel bijwerkingen veroorzaken, kampen velen met gevoelens van angst en isolatie, vooral wanneer er weinig steun van naasten is. “Bij AZ Delta ondersteunt een multidisciplinair team, bestaande uit artsen, een oncologisch verpleegkundige, diëtisten, psychologen, hoofdverpleegkundigen, een palliatief verpleegkundige en de sociale dienst, de patiënten intensief. Er is ook een digitaal zorgpad waarmee patiënten hun klachten wekelijks kunnen melden,” benadrukt Dr. Demedts. Dankzij deze digitale opvolging kan sneller op problemen worden ingespeeld, wat bijwerkingen vermindert, het aantal spoedopnames verlaagt en het makkelijker maakt om over palliatieve zorg te praten. Zo krijgen patiënten de zorg en steun die ze in deze moeilijke periode nodig hebben.

 

 

Wetenschappelijk onderzoek en de toekomst van longkankerbehandelingen

“Wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe therapieën blijft essentieel. Het vinden van betere behandelmethoden is een speerpunt in AZ Delta, waar klinische studies actief worden aangemoedigd,” aldus Dr. Demedts. “Deelname aan deze studies biedt hoop op doorbraken, niet alleen voor huidige patiënten maar ook voor toekomstige generaties.” Dankzij nieuwe ontwikkelingen hopen artsen steeds meer patiënten een betere prognose te kunnen bieden.

Lees ook

13 november 2024

Psychosociale impact van longkanker

11 november 2024

Behandelingen van longkanker: Wat je allemaal moet weten

10 november 2024

Stadia van longkanker