Psychosociale impact van longkanker

13 november 2024

De diagnose van longkanker heeft een enorme impact, niet alleen fysiek maar ook mentaal en sociaal. Het traject van diagnose tot behandeling en daarna vraagt zowel lichamelijk als emotioneel veel van patiënten. “Naast de ingrijpende fysieke gevolgen van behandelingen zoals chemotherapie en bestraling, ervaren veel patiënten ook psychische uitdagingen,” vertelt Dr. Demedts, pneumoloog in het AZ Delta, ons. “Longkanker en de bijbehorende behandelingen veroorzaken vaak pijn, vermoeidheid en een verminderde levenskwaliteit, wat psychisch zwaar kan zijn.”

Impact op het sociale leven

De steun van familie en vrienden speelt een grote rol in hoe patiënten omgaan met deze moeilijke periode. “Helaas zijn niet alle patiënten even goed omringd, waardoor sommigen zich geïsoleerd voelen,” wijst Dr. Demedts ons op. “Vooral jongere patiënten kunnen geconfronteerd worden met het verlies van werk, wat nog meer onzekerheid en stress met zich meebrengt. Oudere patiënten die niet meer werken, zien vaak hun sociale leven beperkt door hun aandoening, met ziekenhuisbezoeken en behandelingen die hen soms belemmeren om nog de deur uit te gaan. Ook uiterlijke veranderingen, zoals haarverlies, kunnen ertoe leiden dat patiënten zich minder graag in sociale situaties begeven.”

 

 

Multidisciplinaire aanpak in AZ Delta 

Bij AZ Delta worden longkankerpatiënten begeleid door een toegewijd multidisciplinair team. Dit team bestaat onder meer uit oncologische verpleegkundigen, diëtisten, psychologen, sociaal werkers en palliatieve verpleegkundigen, die allen een belangrijke rol spelen in de fysieke en psychosociale ondersteuning van de patiënten. “De oncologische verpleegkundige fungeert bijvoorbeeld als vaste contactpersoon voor de patiënt, wat voor veel mensen een houvast biedt,” stelt Dr. Demedts in de praktijk vast. “Daarnaast bespreekt het team elke patiënt wekelijks om ervoor te zorgen dat we continu op de hoogte zijn van de situatie en eventuele noden.”

 

 

Digitaal zorgpad 

Een ander belangrijk hulpmiddel in de zorg bij AZ Delta is het digitale zorgpad voor longkankerpatiënten. Via een app beantwoorden patiënten tijdens hun behandeling wekelijks vragen over hun fysieke en mentale gesteldheid, zoals of ze misselijk zijn, pijn hebben, zich angstig voelen of vragen hebben rond het levenseinde. “Dit zorgpad helpt het team om snel op problemen in te spelen,” aldus Dr. Demedts. Hij gaat verder: “Deze digitale opvolging verlaagt de drempel om psychologische of palliatieve steun te vragen, omdat de vragen via de app minder confronterend zijn dan directe vragen van een arts.” Ook blijken bijwerkingen door deze vroege detectie sneller onder controle te worden gehouden, waardoor spoedopnames met 30% zijn afgenomen. 

Kortom, de psychosociale impact van longkanker is groot en vraagt een brede aanpak. Met een geïntegreerd team en innovatieve digitale ondersteuning kan AZ Delta niet alleen de medische zorg verbeteren, maar ook de mentale en sociale ondersteuning van patiënten sterk verhogen.

Lees ook

12 november 2024

Genezing en prognose bij longkanker

11 november 2024

Behandelingen van longkanker: Wat je allemaal moet weten

10 november 2024

Stadia van longkanker