5 dingen die je moet weten over astma

19 december 2022

Astma, ongeveer 6 tot 9% van de totale bevolking krijgt met deze ziekte te maken. Gelukkig is het bestaan van een doeltreffende medicatie een verademing. Wat astma precies is, welke symptomen kunnen optreden en wat de oorzaken van astma kunnen zijn, lees je in deze blog.

 

Wat is astma?

 

Astma is een chronische longziekte waarbij de luchtwegvertakkingen, of bronchiën, constant ontstoken zijn. Dit uit zich in verschillende symptomen en gaat gepaard met wisselende aanvallen van kortademigheid.

 

Wat gebeurt er als je astma hebt?

 

Ingeademde lucht gaat via de luchtpijp naar de luchtwegvertakkingen om uiteindelijk terecht te komen in de longblaasjes. Deze longblaasjes nemen de zuurstof in je lichaam op. De luchtwegvertakkingen zijn omgeven door spieren die bij het inademen ontspannen en samentrekken bij het uitademen. De binnenkant van de luchtwegvertakkingen is bekleed met slijmvlies dat de longen moet beschermen.

 

Bij personen met astma zijn de luchtwegvertakkingen chronisch ontstoken. Daardoor zijn de luchtwegvertakkingen geïrriteerd en zwellen de slijmvliezen op. Hoe erger de astma, hoe meer slijm en irritatie en hoe groter de gevoeligheid voor prikkels van buitenaf.

 

Wanneer een astmapatiënt in aanraking komt met een bepaalde prikkel waarschuwen de longen het lichaam. De spieren rond de luchtwegvertakkingen trekken samen, er wordt meer slijm geproduceerd en hierdoor krijg je een nauwere doorgang in de luchtwegen, wat ademhalen moeilijker maakt. In dit geval is er sprake van een astma-aanval.

 

Hoe intens de astma-aanval is, varieert van persoon tot persoon en van moment tot moment. Vaak gaat de astma-aanval vanzelf voorbij, maar meestal is gebruik van een puffer noodzakelijk. In meer ernstige situaties is een consultatie bij de huisdokter of zelfs een ziekenhuisbezoek aangewezen.

 

Wat voel je als je astma hebt?

 

Bij wie astma heeft, uit deze aandoening zich op verschillende manieren. De meest voorkomende astma symptomen zijn:

  • Kortademigheid
  • Benauwdheid
  • Vermoedheid
  • Hoesten (droge prikkelhoest of slijmhoest)
  • Last hebben van hardnekkige slijmen op de borst
  • Piepende ademhaling (gaat vaak samen met kortademigheid)

De symptomen van astma treden vaak op in wisselende aanvallen, van korte of lange duur, en variëren qua intensiteit van persoon tot persoon.

 

Wat zijn de oorzaken van astma?

 

Wat de oorzaken van astma zijn, is niet honderd procent duidelijk. Wel kunnen er twee soorten astma worden onderscheiden, niet-allergisch en allergisch astma.

 

Bij astma kunnen je longen overgevoelig reageren op prikkels zoals fysieke inspanningen, stress, rook, koude lucht, mist of luchtvervuiling. In dit geval spreken we over niet-allergisch astma. Van allergisch astma is sprake wanneer je allergisch reageert op zaken, zoals huisstofmijt, huisdieren of pollen.

 

Astma en allergie zijn vaak erfelijk, als 1 van je ouders astma of allergie heeft is de kans 30% dat je als kind erfelijk belast bent.

 

Kun je ineens astma krijgen?

 

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. De aandoening kan zich voor het eerst op latere leeftijd manifesteren, maar in een meerderheid van de gevallen begint astma in de kindertijd. Daarmee is het ook de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen.

 

Belangrijk: in de eerste levensjaren hebben veel kinderen wel eens last van een piepende ademhaling, maar dit betekent niet noodzakelijk dat er sprake is van astma.

 

Net zoals men plots astma kan krijgen, kunnen de symptomen na verloop van tijd ook terug afnemen.

 

Met de juiste behandeling kan leven met astma een stuk aangenamer worden gemaakt. Raadpleeg je arts voor meer informatie. 

Lees ook

30 April 2024

Recente ontwikkelingen in de behandeling van longfibrose: Een hoopvolle toekomst

23 April 2024

Familiale pulmonale fibrose: Implicaties van longfibrose voor familieleden

08 April 2024

Betere levenskwaliteit COPD-patiënten dankzij correct gebruik puffer