Slaapaandoeningen

Slaapaandoeningen omvatten alle medische problemen die de slaap verstoren. Patiënten met een slaapaandoening kunnen last hebben van snurken, slaapapneu (het plots stoppen van de ademhaling tijdens de slaap), periodische beenbewegingen (het bewegen van de benen) of slapeloosheid. In het slaapcentrum detecteren we die problemen aan de hand van slaaponderzoek (polysomnografie). Met zo’n onderzoek kunnen onze artsen de correcte diagnose stellen om vervolgens een doeltreffende behandeling te starten. Deze pagina vertelt meer over de verschillende slaapaandoeningen, hoe ze te herkennen, slaaponderzoek in de slaapkliniek en de behandelingen.

 

Snurken

Veel mensen snurken, de ene al wat harder dan de andere. Snurken is niet erg als het zo nu en dan voorkomt, maar gebeurt het vaker, dan kan het de slaap (en die van je partner) sterk verstoren. De oorzaak van snurken is een obstructie of vernauwing in de keelholte door verslapping van de spieren tijdens de slaap of verstopping van de neus. Die obstructie kan naast snurken ook ademhalingsstops of apneus veroorzaken.

 

Slaapapneu

Slaapapneus zijn ademhalingsstops tijdens de slaap. Symptomen van slaapapneu zijn de ademstops van 10 tot 30 seconden, gevolgd door een schok, waardoor je even wakker wordt. Die schok is een waarschuwing van het lichaam, omdat het door de apneus niet genoeg zuurstof meer krijgt. Wie verschillende keren per nacht wakker wordt daardoor, voelt zich overdag overdreven slaperig, ook al denkt hij wel relatief goed geslapen te hebben. Lees hier meer.

 

Periodische beenbewegingen

Een andere slaapaandoening is het bewegen van de benen, ook wel ‘periodische beenbewegingen’ genoemd. Dat houdt in dat de benen tijdens de slaap korte bewegingen maken, die enkele keren tot tientallen keren per uur voorkomen. Dat kan onaangenaam zijn voor de patiënt, want het kan de slaap verstoren.

 

Slapeloosheid

Er zijn aandoeningen die de slaap verstoren, maar soms lukt het gewoon niet om de slaap te vatten. Patiënten die lijden aan slapeloosheid slapen met moeite in, worden veel wakker ’s nachts en/of ontwaken te vroeg. Daardoor zijn ze overdag extreem vermoeid en functioneren ze minder goed.

 

Slaaponderzoek in de slaapkliniek

Alle bovenstaande aandoeningen kunnen worden gedetecteerd en geanalyseerd tijdens een slaaponderzoek in de slaapkliniek. Voor zo’n onderzoek breng je de nacht door in het slaapcentrum en worden allerlei metingen uitgevoerd. Een verpleegster brengt elektroden aan op het hoofd en het gezicht, verbonden aan een meettoestel dat op je borst wordt vastgemaakt. Andere sensoren volgen je hartslag. Ook wordt je ademhaling gemeten met behulp van een neusbrilletje. Twee weken na het onderzoek brengt je behandelende arts je op de hoogte van de diagnose.

 

Behandelingen

Eens de diagnose is vastgesteld kan de behandeling beginnen. Dat kan inhouden dat je je levensstijl moet aanpassen, onder andere door:

  • Meer te bewegen en te sporten;
  • Bij overgewicht: af te slanken;
  • Te stoppen met roken;
  • Alcoholgebruik te verminderen (zeker voor het slapengaan)
  • Enkel nog in zijlig te slapen als het snurken en de stops zich voordoen bij slapen op de rug.

 

Een behandelingsmethode voor slaapapneu is een CPAP-behandeling (CPAP = continuous positive airway pressure). Daarbij draag je ’s nachts een masker waarmee je gewoon kan ademhalen, maar er wordt een continue positieve druk gebracht in je luchtwegen. Door die druk blijven je mond- en keelholte open. Bij milde vormen van slaapapneu kan een beugel helpen om de doorgang van de luchtweg te verbeteren. In sommige gevallen is een operatie nodig om die doorgang te verbeteren.

 

Meer informatie

Heb je zelf last van onderbroken nachten en wil je een slaaponderzoek laten uitvoeren? Contacteer het AZ Delta slaapcentrum voor alle informatie. Voor een slaaponderzoek moet u wel steeds worden doorverwezen via uw huisarts of een specialist. 

Surf gerust ook eens naar http://deltaplus.azdelta.be/

Er bestaat ook een mogelijkheid tot het volgen van slaaptraining via groepssessies (zie pdf “Luik slaaptraining”)