Longfibrose

Wat is longfibrose?

Fibrose is een aandoening waarbij overmatig littekenweefsel gevormd wordt. Bij longfibrose vormt dat littekenweefsel zich specifiek rondom de longblaasjes. Hierdoor worden de longen stijver en kleiner en verloopt de zuurstofopname moeilijker. Er bestaan meer dan 200 verschillende aandoeningen die aanleiding kunnen geven tot longfibrose. Het is vaak niet gemakkelijk om de exacte oorzaak van de longfibrose te identificeren. De oorzaak is evenwel bepalend voor de behandeling, waardoor we vaak heel wat onderzoeken inzetten om de onderliggende aandoening op te sporen.

 

IPF

IPF (Idiopatische Pulmonale Fibrose) is  één van de vele vormen van longfibrose. Hierbij kan géén onderliggende oorzaak aangewezen worden. Gekende oorzaken zoals reuma of beschadigende blootstelling zijn met andere woorden uitgesloten. Wanneer men voor een bepaalde ziekte geen oorzaak kan vinden, spreekt men van een “idiopathische” aandoening. Lees hier meer

 

Klachten van longfibrose

Meestal uit longfibrose zich in weinig specifieke klachten zoals kortademigheid en droge hoest. Met deze klachten kan je in eerste instantie bij je huisarts terecht. Hij/zij kan vaak de aan- of afwezigheid van longfibrose grotendeels inschatten door op de longen te luisteren met de stethoscoop. Wanneer kenmerkende afwijkingen opgemerkt worden, is verwijzing naar een longarts aangewezen.

 

Behandeling

Net zoals een litteken op de huid nooit volledig verdwijnt, kan ook het litteken in de long in geval van longfibrose helaas niet volledig genezen worden. Wel is er voor heel wat vormen van longfibrose medicatie beschikbaar die  de evolutie van de ziekte en dus de verdere toename van littekenweefsel kan afremmen. Uiteraard maken we bij de behandeling ook gebruik van heel wat ondersteunende middelen. Dit gaat van hoestremmers tot zuurstof- en kinesitherapie.

Bij een beperkt aantal patiënten kan de longfibrose alsnog “genezen” worden door middel van een longtransplantatie. Hierbij worden de zieke longen als het ware vervangen door de gezonde longen van een donor. Uiteraard gaat aan deze zware ingreep een nauwgezette afweging van potentiële voor- en nadelen door een ervaren transplantatieteam vooraf.