5 veelgestelde vragen over longkanker

28 februari 2023
longkanker

Longkanker is wereldwijd één van de meest voorkomende kankers. Ondanks verbeterde onderzoeks- en behandelingsmethoden blijft het een ziekte die meestal wordt ontdekt in een ver gevorderd stadium. Daarom is het zeer belangrijk om alert te zijn en bij mogelijke symptomen tijdig een (huis)arts te raadplegen. Wat longkanker is, hoe je het herkent en wat de symptomen van longkanker zijn, ontdek je in deze blog. 

 

Wat is longkanker?

Longkanker of longcarcinoom is een kanker die in de longen ontstaat. In dit geval is er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen aanwezig. De tumorcellen kunnen zich via het bloed en de lymfeklieren verplaatsen. Zo verspreiden ze zich naar andere organen en kunnen ze uitzaaiingen veroorzaken.

 

Hoe herken je longkanker?

Longkanker is niet steeds even makkelijk te herkennen. De ene patiënt heeft in eerste instantie amper of geen klachten en de andere net heel veel.

Een veel voorkomend symptoom van longkanker is een veranderend hoestpatroon. Dit komt vaak als eerste naar boven. Men kan met een hardnekkige prikkelhoest te maken krijgen en soms kan ook (een kleine hoeveelheid) bloed worden opgehoest.

 

Hoe ontdek je longkanker?

In het beginstadium is de longkanker te klein om waarneembare symptomen te hebben. Hierdoor wordt een tumor vaak bij toeval ontdekt. Ook bij vage symptomen zoals aanhoudende vermoeidheid, minder eetlust of gewichtsverlies is het verstandig om een arts te raadplegen. Hij of zij kan vervolgens besluiten of een radiologisch onderzoek nodig is. 

 

Wat zijn de symptomen van longkanker?

De symptomen van longkanker zijn afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor. Niet elke patiënt vertoont steeds duidelijke longkankersymptomen. Wanneer dit wel het geval is, kunnen symptomen van longkanker de volgende zijn:

  • Kortademigheid
  • Aanhoudende heesheid
  • Hardnekkige prikkelhoest
  • Vaak terugkerende longontsteking of luchtwegontsteking
  • pijn in de borststreek, rug of gebied van de schouders
  • Slechter wordende conditie: plotse vermoeidheid, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies
  • Zwelling van het gezicht of nek
  • Bolle vingernagels

 

Hoe voelt longkanker?

De long heeft geen pijnreceptoren. Hierdoor ervaren patiënten doorgaans geen fysieke klachten ter hoogte van de long. De longvliezen en borstkaswand hebben wel pijnreceptoren. Wanneer de tumor zich daar ontwikkelt, kan men wel duidelijke pijn voelen. Pijn kan ook op een andere plaats ontstaan als gevolg van een uitzaaiing (bvb rugpijn door een uitzaaiing in een wervel). In elk geval is het raadzaam om bij pijnklachten, kortademigheid, gewichtsverlies en het ophoesten van bloed je (huis)arts te raadplegen.

Lees ook

30 April 2024

Recente ontwikkelingen in de behandeling van longfibrose: Een hoopvolle toekomst

23 April 2024

Familiale pulmonale fibrose: Implicaties van longfibrose voor familieleden

08 April 2024

Betere levenskwaliteit COPD-patiënten dankzij correct gebruik puffer