Recente ontwikkelingen in de behandeling van longfibrose: Een hoopvolle toekomst

30 April 2024

Longfibrose is een ernstige aandoening waarbij er zich littekenweefsel in en rond de longen vormt. Het gezond longweefsel verdwijnt, wat zorgt voor een minder goede zuurstofopname en moeilijkere ademhaling. Ondanks het feit dat wetenschappelijk onderzoek naar longfibrose vrij traag evolueert, is dit veld constant in beweging. 

 

Focus op stabilisatie van de aandoening

Dr. Hannelore Bode, pneumoloog in het AZ Delta en gespecialiseerd in interstitiële longaandoeningen, klinkt althans hoopvol: “De laatste tijd zit er veel onderzoek in de pipeline dat veelbelovend lijkt.” Huidig onderzoek focust op de ontwikkeling van nieuwe medicatie, bovenop de huidige standaard. Daarbij probeert de medische wereld de aandoening te stabiliseren en het voor patiënten draaglijker te maken. 

 

Nieuwe, veelbelovende behandeling 

Naast de huidige therapie voor longfibrosepatiënten, is onderzoek naar nieuwe behandelingen lopende. “Heel wat nieuwe behandelingen bevinden zich momenteel in studiefase. Mede dankzij onze studieverpleegkundige, dhr Mathijs Bonne, willen we de patiënten in AZ Delta toegang verlenen tot medicatie waarvan de werking momenteel nog bestudeerd wordt. Uiteraard kan/hoeft niet iedereen deel te nemen aan lopend onderzoek, maar het betekent voor sommige mensen een bijkomende behandelingsoptie.

Lees ook

02 juli 2024

De psychosociale impact van slaapapneu

25 juni 2024

Impact van slaapapneu op het rijbewijs

18 juni 2024

Het belang van slaap: Waarom een goede nachtrust essentieel is