Rokerslong: 5 veelgestelde vragen beantwoord

24 oktober 2022

Wat is een rokerslong? De longaandoening COPD, in de volksmond rokerslongen, is een verzameling voor diverse chronische longaandoeningen. Door het roken worden schadelijke stoffen, zoals teer, ingeademd die niet meer uit de longen verdwijnen. Rokerslongen zijn een gevolg van langdurig roken en kunnen heel wat vervelende klachten en risico’s met zich meebrengen. Hieronder geven we je een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over rokerslongen.

1. Rokerslong vs. gezonde long: hoe ziet een rokerslong eruit?

 

Bij het roken worden schadelijke stoffen ingeademd. Deze schadelijke bestanddelen van rookwaren, zoals o.a. teer, stapelen zich op in de longblaasjes en tasten de longen aan. In dit geval is er sprake van een rokerslong. De long krijgt een zwarte in plaats van zachtroze kleur. Naast de kleurverandering ten gevolge van roken, is ook de elasticiteit van een rokerslong opmerkelijk verschillend met die van een gezonde long.

Bij een belangrijke groep rokers ontstaat, meestal na de leeftijd van 40 jaar, een vernauwing van de luchtpijpvertakkingen, beter gekend als COPD (rokerslong). Hierdoor stapelt er zich in toenemende mate meer lucht op in de longen waardoor de patiënt in kwestie een benauwd gevoel krijgt en geleidelijk kortademiger wordt. Een ander fenomeen is de toegenomen productie van slijmen. Bij wie langdurig rookt, ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen en wordt er meer slijm geproduceerd in de longen. De aanwezigheid van slijmen kan het gevoel van kortademigheid nog doen toenemen.

2. Wat doet 10 jaar roken met je lichaam?

 

Of je nu in korte tijd veel rookt, op lange termijn af en toe rookt of 20 jaar lang elke dag een sigaret opsteekt, roken heeft meteen een negatieve impact op je gezondheid. Hoe is je lichaam er aan toe na ongeveer 10 jaar roken? Na 10 jaar frequent roken kan je een rokerslong ontwikkelen. En wat doet 40 jaar roken met je longen? Na 40 à 45 jaar roken, komen de symptomen van COPD tot uiting. Je zal merken dat je kortademiger wordt en meer moeite hebt om inspanningen te leveren. Het probleem is dat geleden schade onomkeerbaar is. Veel rokers denken dat alles weer goed komt zodra ze stoppen met roken. Dit is helaas niet het geval.

Naast longschade heeft langdurig roken ook een nefaste invloed op de huid en versnelt het zichtbaar het verouderingsproces. De huid wordt doffer, droogt uit, rimpels komen meer uit en je krijgt rode vlekken in je gezicht. Langere tijd roken zorgt dus voor heel wat slechte gevolgen, zowel op de longen, maar ook op je uiterlijk.

 

 

3. Kun je oud worden als je rookt?

 

Het ligt vast dat je als roker een hoger risico hebt op COPD, allerlei kankers, hart- en vaatziekten en nog een waaier aan andere aandoeningen. Volgens onderzoek haalt bijna een kwart van de zware rokers de leeftijd van 65 jaar niet, bij lichte rokers is dat een dikke 10 procent en bij niet-rokers 7 procent. Je kan wel degelijk oud worden als roker, maar de kans dat je getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte is groter.

 

 

4. Rokerslong: kan COPD stabiliseren?

 

Genezen van COPD is helaas niet mogelijk, maar je kan de symptomen van rokerslong stabiliseren mits de juiste leefregels. Voldoende beweging, de juiste medicatie en correcte informatie zijn alvast een goede basis om te vermijden dat de symptomen verergeren. Dergelijke medicatie zorgt ervoor dat de longfunctie opnieuw verbetert, hoesten en benauwdheid verminderen. Hoelang de COPD stabiel blijft, hangt af van het stadium van de ziekte.

 

 

5. Kan een rokerslong herstellen?

 

Op zoek naar motivatie om te stoppen met roken? Dit is de beste reden: Recent onderzoek heeft aangetoond dat de longen beschadigd longweefsel na het stoppen met roken kunnen herstellen. Opgelopen schade ten gevolge van roken kan blijven bestaan, maar toch herstellen de longen zich vrij snel. 

Stoppen met roken heeft op elk moment en op elke leeftijd zin, maar hoe lang duurt het voordat je longen schoon zijn na stoppen met roken? Zodra je stopt met roken, krijgen je longen de kans om zich te herstellen. Echt schoonmaken lukt niet echt, maar 24 uur nadat je je laatste sigaret hebt gerookt, beginnen je longen zich te herstellen. Het opgehoopte vuil wordt naar buiten gebracht, wat je zal merken aan de frequente hoestbuien. Na 72 uur zal je al merken dat ademhalen makkelijker gaat en na ongeveer 3 maanden zal de longfunctie opnieuw verbeteren. 

Ook de vernauwing van de luchtwegen kan gedeeltelijk verbeteren, het is echter essentieel om te beseffen dat – afhankelijk van het stadium van de ziekte – de verloren longfunctie niet volledig kan worden hersteld.

Vroeger werd gedacht dat de schade in de longen volledig onomkeerbaar was, maar uit recenter onderzoek blijkt dat er in de rookperiode steeds cellen in de longen onaangetast blijven. Wanneer je stopt met roken, vermenigvuldigen de gezonde cellen zich weer en vervangen ze de ongezonde cellen. Zo verkleint het risico op longkanker weer.

 

Meer info

 

 

Lees ook

07 februari 2024

AZ Delta’s longafdeling neemt state-of-the-art ventilatietoestel in gebruik

24 november 2023

November is longkankermaand

09 november 2023

Wereld COPD dag op 15 november