Wat is immuuntherapie voor longkanker?

Immuuntherapie of immunotherapie is een behandelingswijze die vaak gebruikt wordt voor patiënten met longkanker, maar ook bij andere tumoren zoals huidkanker of niertumoren. Bij immuuntherapie wordt het eigen immuunsysteem aangezet om een tumor aan te vallen en af te breken. Dit is anders dan bij chemotherapie, waar de behandeling rechtstreeks tegen de kankercellen gericht is.

 

Voordelen

Het grote voordeel van immunotherapie is dat de patiënt doorgaans minder nevenwerkingen ervaart dan bij behandelingen als chemotherapie én dat het resultaat vaak beter is. Uit onderzoek van longartsen blijkt dat de kans dat de therapie aanslaat statistisch gezien groter dan met chemotherapie. Als de behandeling aanslaat, blijft het effect vaak ook langer behouden. Mensen met een tumor in de longen kunnen er langer door leven, met een betere levenskwaliteit en minder neveneffecten. Voor longkankerpatiënten loopt de therapie over minstens twee jaar, op voorwaarde dat er geen bijwerkingen zijn en dat de resultaten goed zijn. Zo zijn er al resultaten beschreven van mensen die er jaren goed mee zijn, iets wat met behandelingen als chemotherapie ondenkbaar is.

 

Wat zijn de toepassingen?

Met immuuntherapie zijn er meerdere toepassingen mogelijk.

  • Sommige longkankerpatiënten kunnen behandeld worden met immunotherapie alleen, en hebben niet meteen chemotherapie nodig
  • Soms wordt klassieke chemo gecombineerd  met immuuntherapie
  • verschillende soorten immuuntherapie samen
  • Immunotherapie na een behandeling met chemo- en radiotherapie (=bestraling)
  • Extra immunotherapie na operatie (nieuwe behandeling longtumor) of voorafgaande combinatie van radio- en chemotherapie

Met de eerste vier toepassingen zijn op de dienst longziekten in AZ Delta in het verleden al meerdere internationale studies gedaan, wat ertoe geleid heeft dat deze behandelingen inmiddels als standaardzorg beschouwd worden. Het onderzoek van de vijfde toepassing is nog in volle evolutie en gaat vrij snel. Zo is extra immunotherapie voor of na een longoperatie, zoals een lobectomie of pneumectomie, in AZ Delta al mogelijk bij patiënten met een niet-uitgezaaide kanker, weliswaar in de context van klinische studie.

Met immuuntherapie ervaart de patiënt dus mindernevenwerkingen en het resultaat is beter dan bij andere behandelingen.

 

Lees ook